ضمانت نامه بانکی چیست و چه کاربردی دارد؟
یکی از قدرتمندترین ابزارهای تضمین در یک قرارداد ، ضمانت نامه بانکی است که مستقل از قرارداد طرفین است و به خوبی خسارت را پوشش می دهد.
از جهت روش پرداخت ، ضمانت نامه ای بانکی به سه دسته تقسیم می شوند :
- ضمانت نامه های عندالمطالبه (غیر مشروط ):
پرداخت این نوع ضمانت نامه ها صرفا با تقاضای کتبی مضنون له ،انجام می شود و مشروط به ارائه مدارک خاصی نیست .استقلال این نوع ضمانت نامه ها به حدی است که از آن به عنوان “وجه نقد “یاد می شود .این نوع ضمانت نامه بانکی در حقوق ایران رایج است و اغلب بانکها با دریافت نقدی یا تضمین مناسب { نظیر تضمین ملکی } ، این نوع ضمانت نامه را صادر می نمایند .
- ضمانت نامه با اعلام تخلف :
دریافت وجه این نوع ضمانت نامه منوط به اعلام و تایید تخلف از جانب مضنون عنه است .لذا طلبکار باید تایید کتبی یا حکم داوری و دادگاه مبنی بر تخلف را به بانک ارائه نماید .مسئولیت بانک در این نوع ضمانت نامه ها،صرفاً بررسی ظاهری مدارک است و نه اثبات وقوع تخلف . صدور این نوع ضمانت نامه در موارد خاص مثل ضمانت های ارزی است و اغلب منوط به تایید اداره کل حقوقی یک بانک است.
- ضمانت نامه با اثبات تخلف :
در این نوع ضمانت نامه ، علاوه بر ارائه مدارک تخلف مضمون عنه ، اثبات وقوع تخلف نیز باید توسط بانک انجام شود. لذا بانک به نوعی در مقام قضاوت قرار می گیرد. این نوع ضمانت نامه موجب مسئولیت بانک می شود. لذا در حقوق ایران استفاده از آن رایج نیست و بانکها از صدور آن خودداری می کنند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره تخصصی، می توانید با کارشناسان و وکلای موسسه حقوقی مهرآیین نامدار جاوید از طریق ارسال دیدگاه، ارسال ایمیل و تماس تلفنی با خطوط ثابت موسسه ارتباط برقرار فرمایید.