۱۰ نکته کلیدی برای انتخاب وکیل بدهکاران بانکی
بدهی هیچ زمان و برای هیچ فردی خوشایند نیست. چه بابت ناهار دیروز به همکار خود بدهکار باشید چه بابت چندین میلیارد تسهیلات کلان، بدهکار بودن هرگز دلچسب نیست. حال تصور کنید که نه تنها بدهکار هستید، بلکه به دلایل مختلفی از جمله تأخیر در پرداخت بدهی خود، از دیدگاه قانونی به عنوان یک بدهکار بانکی شناخته شدهاید. در این وضعیت و بسیاری از شرایط مشابه، پای وکیل بدهکاران بانکی به این قائله باز میشود.
در این مقاله، با نیمنگاهی به این شرایط سخت، میخواهیم بدانیم بدهکار بانکی کیست، در چه شرایطی فرد به بانک بدهکار میشود و مهمتر از همه، وکیل بدهکاران بانکی چه کمکی به این شرایط بغرنج مینماید.
بیشتر بخوانید: وکیل بانکی کیست؟ نقش کلیدی در دعاوی مالی و بانکی |
بدهکار بانکی کیست؟
در نظام حقوقی و مالی ایران، بدهکار بانکی به فرد یا نهادی اطلاق میشود که به بانک یا موسسه مالی قانونی و رسمی زیر نظر بانک مرکزی، بدهکار است. این بدهی میتواند از تراکنشهای مالی مختلف از جمله وام، موجودی کارت اعتباری، وام مسکن یا هر شکل دیگری از استقراض از بانک ناشی شود.
بدهکاران بانکی در ایران انواع مختلفی دارند. به طور کلی، آنها عبارتند از افراد حقیقی که وامهای شخصی گرفتهاند، صاحبان مشاغلی که برای بنگاههای خود وام گرفتهاند یا حتی نهادهای حقوقی که با بانکها، قراردادهای مالی منعقد کردهاند. بدهیهای این سه گروه نیز میتواند مربوط به اهداف متنوعی مانند سرمایهگذاری تجاری، خرید املاک یا سایر نیازهای شخصی یا تجاری باشد.
هنگامی که یک فرد یا نهاد نتواند به تعهدات بازپرداخت خود طبق شرایط قرارداد وام یا تسهیلات پایبند بماند، بدهکار بانکی بد حساب محسوب میشود. توجه به این نکته ضروری است چرا که هر نوع بدهکاری، جرم نیست.
علاوه بر این، چارچوب قانونی و نظارتی بانکداری و بدهی در ایران، نحوه مدیریت این بدهیها و حقوق و تعهدات قانونی مربوطه را هم برای بدهکاران و هم برای طلبکاران (بانکها یا مؤسسات مالی) تعیین میکند.
۱۰ نکته کلیدی برای انتخاب وکیل بدهکاران بانکی
انتخاب وکیل مناسب برای بدهکاران بانکی در نظام مالی و حقوقی ایران، تصمیمی حیاتی است که بدون شک در تعیین روند و نتیجه پرونده شما تأثیر بهسزایی دارد. در این بخش، مهمترین نکاتی که باید در این انتخاب مد نظر قرار دهید را بررسی میکنیم:
تخصص در قوانین بانکی و بدهی
این مورد به عنوان اصلیترین شرط انتخاب وکیل بدهکاران بانکی، بدیهی است. بدون شک، برای پیگیری پرونده بدهیهای مالی، باید به دنبال وکیلی باشید که متخصص در قوانین بانکی و بدهی در ایران است. این دسته از وکلا باید درک عمیقی از پیچیدگیهای قانونی عام و خاص مسائل مالی و پروندههای مربوط به بدهیهای بانکی داشته باشند.
دانش منطبق با قوانین شرعی
با توجه به حکم شرع بر قوانین و اصول مالی و بانکداری در ایران، دانش وکیل شما از موازین حقوقی شرعی و فقهی نیز شایان توجه ویژه است.
مطمئن شوید که وکیل شما به طور تمام و کمال بر چارچوبهای قانونی شریعت تسلط کامل دارد، زیرا این امر در مورد معاملات مالی و بدهی، یک موضوع اساسی است. شرع و قانون در ایران جدای از هم نیستند.
تجربه در پروندههای بدهی بانکی
علاوه بر دانش نظری و آگاهیهای حرفهای، باید مطمئن شوید که وکیل شما در این دست از پروندههای حقوقی، تجربه کافی نیز داشته باشد. این موضوع را از طریق پرس و جو از افراد مورد اعتماد و موکلان پیشین میتوانید جویا شوید.
همچنین، در صورت برگزاری جلسه مشاوره، میتوان سوالاتی را مطرح کرد که بر اساس آنها، بتوان تجارب تخصصیی وکیل را تخمین زد.دتجربه قبلی در رسیدگی به پروندههای مربوط به بدهکاران بانکی، بسیار ارزشمند است. در مورد سابقه آنها در رسیدگی موفقیتآمیز به موارد مشابه سوال نمایید.
مهارتهای مذاکره و آگاهی از راههای حل اختلافات جایگزین
مهارتهای مذاکره موثر میتواند به حل اختلافات خارج از دادگاه کمک کند و به طور بالقوه، باعث صرفهجویی در وقت و هزینه شود. وکیل شما باید یک مذاکرهکننده ماهر باشد. یک وکیل با تجربه در روشهای حل اختلاف جایگزین مانند میانجیگری و داوری میتواند به شما در کشف گزینههای غیر دادگاهی کمک کند.
البته علیرغم اینکه مذاکره ارجح است، وکیل شما باید در مواردی که ضرورت رسیدگیهای دادگاهی مسجل است، مهارتهای دادرسی قابل توجهی داشته باشد
دانش بازپرداخت و اجرای احکام بدهی
درک فرآیند بازپرداخت بدهی و اجرای احکام مربوط به بدهکاران مالی، موضوع بسیار مهمی است. زیرا در صورت صدور هر نوع رای از طرف محاکم قانونی، وکیل بدهکاران بانکی باید بتواند موکلان خود را در مراحل بعدی راهنمایی نماید.
چه رای به نفع شما صادر شود و چه علیه، به احتمال قوی باید تلاش نمایید و بدهی خود را با هویت حقوقی مقابل، تسویه نمایید. به همین دلیل، اطلاع دقیق از امور بازپرداخت و اجرای احکام، بسیار حیاتی است.
دانش بهروز در مورد تغییرات قانونی و حقوقی
چشم انداز حقوقی ایران میتواند در طول زمان تغییر کند. به دنبال وکیلی باشید که از قوانین، مقررات و تصمیمات جدید دادگاه که ممکن است بر پرونده شما تأثیر بگذارد، آگاه باشد.
در مقالات گذشته هم ذکر کردیم که قوانین به شکل ذاتی، استعداد اصلاح و تغییر دارند. زیرا شرایط جوامع بشری به طور مداوم دستخوش تحولات متفاوتی هستند و قوانین نیز باید پا به پای این شرایط، به روز شوند. در نتیجه، دانش وکیل شما نیز در مورد این قوانین و چارچوبهای حقوقی، باید بهروز باشد.
شبکه حرفهای
یک وکیل با سابقه و مجرب، همیشه در راستای ایجاد یک شبکه حرفهای از افراد در صنایع مختلف تلاش میکند. از طریق این ارتباطات استراتژیک و سازنده، او میتواند از شبکه خود به نفع شما استفاده کند. نمونههایی از فعالسازی شبکه حرفهای شامل اقداماتی همچون مذاکره، دسترسی به منابع یا به دست آوردن نظرات کارشناسان است.
مشاوره اولیه
از یک مشاوره اولیه برای بحث در مورد پرونده خود و ارزیابی دانش، مهارتهای ارتباطی و سازگاری وکیل استفاده کنید. به دنبال وکیلی باشید که منافع شما را در اولویت قرار دهد و زمان و تلاش خود را وقف دستیابی به مطلوبترین نتیجه برای شما نماید.
همچنین، به یاد داشته باشید که بسیاری از وکلا، اولین جلسه را به صورت رایگان برگزار مینمایند و تلاش دارند تا از این فرصت، برای ایجاد اعتماد و بررسی جوانب کار شما استفاده کنند.
عدم تعارض منافع
در همکاری با تمامی وکلا، همیشه باید از عدم تعارض منافع وکیل با منافع خود یا بانک، مطمئن شوید. اطمینان حاصل کنید که هیچ تضاد منافعی وجود ندارد که در فرایند حقوقی پرونده شما، توانایی وکیل برای پذیرش وکالت شما و رسیدگی به پروندهتان را دچار چالش کند.
البته این موضوع را خود وکلا بهتر از شما درک میکنند و از آن اطلاع دارند. با این حال، خود شما نیز میتوانید این موضوع را در گوشهای از ذهن خود داشته باشید. به قول معروف “کار از محکمکاری عیب نمیکند.”
تنظیم توافق نامه کتبی
تنظیم یک توافقنامه کتبی، از الزامات بیبدیل تمامی امور و همکاریهای حقوقی است. در صورت شروع همکاری با یک وکیل، همیشه باید یک توافقنامه کتبی آماده گردد که به وضوح شرایط و ضوابط وکالت شما توسط وکیل را تعیین نماید و امور مهمی از جمله هزینهها و انتظارات موکل را مشخص کند.
انتخاب فردی مناسب به عنوان وکیل بدهکاران بانکی، گامی مهم در رسیدگی به مشکلات بانکی در سیستم مالی و حقوقی ایران است. تحقیقات لازم و کافی انجام دهید، از افراد مورد اعتماد خود اطلاعات کسب کنید و از وکلای بالقوه مشاوره بگیرید تا کسی را پیدا کنید که با نیازها و شرایط شما مطابقت دارد.
۵ چراغ خطر در کار با وکیل بدهکاران مالی
فقدان تجربه در دادگاه: اگر یک وکیل فاقد تجربه در محاکم قانونی و دادگاه باشد و در مورد دعوای قضایی مردد باشد، ممکن است در صورت نیاز به اقدامات قانونی، در دفاع از منافع شما ضعف نشان دهد.
وعدههای نامعقول: اگر وکیلی وعدههای غیرواقعی میدهد یا نتایج خیلی خاصی را تضمین میکند، احتیاط کنید. پروندههای حقوقی میتوانند تا حدودی غیرقابل پیشبینی باشند. یک وکیل بدهکاران بانکی که بیش از حد قول میدهد ممکن است صداقت لازم برای وکالت موثر را نداشته باشد.
مقاومت در برابر راهحلهای جایگزین: وکیلی که در برابر بررسی روشهای جایگزین مانند میانجیگری یا داوری مقاومت میکند – بهویژه زمانی که ممکن است برای پرونده شما مناسب باشد – نشاندهنده رویکردی محدود برای حل دوستانه منازعات و فرصتهای از دست رفته احتمالی است.
ارتباط ضعیف: ارتباط مؤثر و سازنده در مسائل حقوقی کلیدی است. اگر یک وکیل در تمامی امور پاسخگوی شما نباشد، اصطلاحات پیچیده حقوقی را توضیح ندهد یا در ارتباطات شفاف نباشد، می تواند نشانهای از مشکلات آتی بالقوه در سراسر روند قانونی باشد.
ساختار هزینه نامشخص: مراقب وکلایی باشید که در مورد ساختار حق الزحمه خود دچار ابهام بوده یا در ارائه یک توافق نامه کتبی مردد هستند. عدم شفافیت در مورد هزینهها می تواند منجر به سوءتفاهمها و مشکلات مالی شود.
کلام پایانی
در صورتی که به هر دلیل به بانکها مقروض شدید و در زمان مقرر، بدهیهای خود را تسویه ننمودید، ممکن است به سرعت به عنوان یک بدهکار مالی شناخته شوید. در این وضعیت، بانکها احتمالاً در کوتاهترین زمان، جهت وصول مطالبات خود، اقدام خواهند کرد. هنگامی که احساس کردید در این فرآیندهای پیگیری، دچار چالش شدهاید، حتماً و بدون فوت وقت به دنبال یافتن یک فرد مجرب و مناسب به وکیل بدهکاران بانکی باشید.
همچنین به یاد داشته باشید که این دسته از وکلا، همانند تمامی همکاران خود باید در حوزه خود تخصص کافی داشته باشند و با استفاده از تمامی دانش، امکانات و منابع خود، در این مسیر به سمت کمک نمایند.
در پایان نیز به چراغهای خطر توجه کنید و به اصطلاح، بیگدار به آب نزنید. تکرار فرایندهای حقوقی با یک وکیل دیگر، میتواند هزینههای مستقیم و غیرمستقیم بسیاری را به شما تحمیل کند. لذا تمام تلاش خود را به کار ببندید که در اولین گام، بهترین وکیل ممکن را انتخاب نمایید.
سوالات متداول
۱) آیا هر نوع بدهکاری به بانک، جرم محسوب میشود؟
خیر. آگاهی از این نکته بسیار مهم است. بدهکاری به بانک، به خودی خود نه نادرست است و نه جرم. برای مثال، زمانی که شما مبلغی را به صورت وام دریافت میکنید، طبق قرارداد تسهیلات خود، به بانک بدهکار میشوید. اما زمانی مشکلات حقوقی پیش میآیند که برای مدت قابل توجهی، مرتکب بد حسابی شوید.
۲) عواقب بد حسابی بدهکاران بانکی چیست؟
در صورتی که فرد به عنوان یک بدهکار بد حساب بانکی شناخته شود، پس از شکایت بانک و پیگیری توسط مراجع قضایی، اقداماتی همچون ممنوع الخروجی، انتشار نام، عدم امکان دریافت تسهیلات بانکی تا زمان معین و حتی حبس لیست بدهکاران بانکی است.